Bezoek onze praktijk
Gasthuisstraat 31-35, Tiel
Bel ons
0344-608813

Oncologische training

De diagnose kanker en de daarbij behorende behandeling (operatie, chemo-, bestralingstherapie etc.) brengt veel teweeg zowel fysiek als mentaal. Oncologische training heeft als doel, zowel tijdens de behandeling tegen kanker als na de behandeling het lichaam te versterken in alle opzichten: conditioneel, spierkracht, mobiliteit/beweeglijkheid, maar ook het tegengaan van chronische vermoeidheid (en het terugwinnen van vertrouwen in het eigen lichaam).

De training is in elke fase van de behandeling nodig

In de curatieve fase is de behandeling gericht op het bestrijden van de kanker. De training richt zich op de specifieke hulpvraag van de patient.
Tevens is door meerdere wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat training tijdens de medische behandeling van kanker, zoals chemotherapie, verval van spierkracht en uithoudingsvermogen tegengaat en negatieve bijwerkingen op de lange termijn, zoals vermoeidheid, minder kans krijgen door vroegtijdige training. Daarom is het zinvol om juist tijdens de medische behandelingen, voor zover mogelijk, gedoseerd en verantwoord te trainen.

In de herstelfase gaat het om het herwinnen van (bewegings-) functies, kracht, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle over je eigen lichaam.
De behandeling richt zich op de specifieke hulpvraag van de patient.
Tevens is het doel actief te werken aan uw herstel, zowel fysiek als mentaal. Een uitgebreide intake, bewegingsonderzoek en testen voor spierkracht en conditie bepalen uw startniveau. Het trainingsprogramma wordt geleidelijk opgevoerd en afgestemd aan uw niveau en einddoel.

De palliatieve fase begint op het moment dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing wordt gericht. De behandeling richt zich op de specifieke hulpvraag van de patient. Kwaliteit van leven staat hierbij centraal. De fase kan varieren van enkele weken tot enkele jaren, dus zeker ook in deze fase kunnen we het lichaam zo lang mogelijk sterk en fit proberen te houden zodat de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk blijft.

In de terminale fase moet de patiënt afscheid nemen van het leven. De behandeling richt zich op de specifieke hulpvraag. Het comfort van de patiënt staat hierbij centraal. De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het vinden van een comfortabele houding, of pijn, spanning of benauwdheid verminderen door ontspannings- of ademhalingsoefeningen.

De oncologische training wordt voortdurend aangepast aan uw niveau van fitheid en kan zowel individueel als in groepsverband gevolgd worden, ook dit gaat weer in overleg met u.

Ook voor andere klachten als gevolg van de behandeling van kanker kunnen wij u helpen, denk daarbij aan: oedeem(vocht), bewegingsbeperking van bijvoorbeeld de schouder na een borstoperatie, pijnklachten en eventueel littekenbehandeling.

Wij helpen u graag uw kwaliteit van leven te verbeteren en de fysiotherapeutische zorg optimaal af te stemmen.